Cofeina și teina: cât de mult îți afectează băuturile preferate culoarea dinților

Diminețile sunt asociate cu căni aburinde de cafea sau ceai, care oferă un boost pentru trezire, dar și un moment familiar și plăcut, la care nimeni nu ar vrea să renunțe. Cu toate acestea, mulți pacienți pe care îi întâlnim în clinică sunt îngrijorați de îngălbenirea sau pătarea dinților de la aceste băuturi.

Prima întrebare este: afectează într-adevăr cafeaua sau ceaiul negru culoarea dinților? Chiar le beau împreună cu lapte? Pe scurt, răspunsul este da.

Pe larg, răspunsul este că o carie nu e teoretic o boală provocată de alimentație, dar este puternic influențată de aceasta, mai exact de proporția de carbohidrați față de cea a grăsimilor și proteinelor. Pe măsură ce consumăm mai mulți carbohidrați, suntem și mai predispuși la carii. Similar se întâmplă și cu glucidele, iar toate aceste elemente dăunează mai mult atunci când sunt rafinate.

Ce altceva mai contează? Când consumăm aceste elemente (precum glucidele între mese) și cât staționează acestea pe placa dentară. Dacă ne spălăm pe dinți după ce am mâncat susținem prevenția, spre deosebire de situația în care mâncăm la birou și ne spălăm pe dinți abia seara.

Ce putem face dacă nu ne putem spăla pe dinți imediat după ce am mâncat?

  • Să consumăm legume sau fructe, care vor funcționa ca un degresant asupra plăcii bacteriene
  • Să consumăm brânzeturi sau nuci, care cresc PH-ul bucal
  • Să simulăm secreția salivară cu ajutorul unei gume de mestecat fără îndulcitor.

Dacă nu vrei să renunți la rutina cafelei, la acel me moment sau la clipele împărtășite cu familia dimineața, atunci poți avea grijă de următoarele lucruri:

  • Spală-te pe dinți după cafea, chiar dacă doar nu ai și mâncat ceva și crezi că „nu se pune” 🙂
  • Vino la detartraj odată la șase luni, pentru a nu lăsa dantura încărcată de bacteriile depuse în timp
  • Te poți spăla de două ori pe lună cu bicarbonat de sodiu, dar să nu faci asta mai des

Spor! 🙂

Tags are not defined for this post

0 comments

No comments. Leave first!

Leave a reply